Missä mennään maankäyttöpäätösten digitalisoinnissa? Katso webinaarin tallenne

16.10.2019

Paikkatietoalustan Maankäyttöpäätökset-hankkeesta kuultiin webinaarissa viimeksi keväällä, ja sen jälkeen moni asia on nytkähtänyt vauhdilla eteenpäin. Hanke päättyy vuoden lopussa, mutta työ maankäyttöpäätösten digitalisaation parissa jatkuu. Katso webinaarin tallenne jutun lopusta.

Rakennustyömää, jossa kaksi nostokurkea ja rakenteilla oleva kerrostalo.

Webinaarin aluksi saimme katsauksen digiharppauksen kokonaiskuvaan.

– Nyt on toimittu jo hyvän aikaa uuden hallitusohjelman mukaisesti ja siellä on aika monta maankäyttöpäätösten digitalisaatioon liittyvää kirjausta. Isoimpana uutena asiana on kirjaus rakennetun ympäristön valtakunnallisesta digitaalisesta rekisteristä ja tietoalustasta, valottaa projektipäällikkö Sakari Jäppinen ympäristöministeriöstä.

Rekisterin valmistelu onkin jo hyvässä vauhdissa ympäristöministeriössä. Rekisterin ja alustan rakentaminen tulee olemaan suuren joukon urakka, joka vaatii paljon yhteensovitustyötä niin lainsäädäntö-, aineisto- kuin järjestelmätasollakin. Jäppinen korostaa, että avoimeen viestintään ja vuorovaikutukseen aiotaan valmisteluvaiheessa panostaa. 

Taustalla vaikuttaa myös valmisteilla oleva maankäyttö- ja rakennuslain uudistus. Lakiuudistus etenee aikataulussa, ja senkin kuulumisia webinaarissa valotettiin.

– Alueiden käytön suunnittelujärjestelmää koskevat pykälät ovat nyt kommentoitavana. Ehkä isoin muutos tässä on se, että on yksi kuntakaava, jonka keskeisenä tavoitteena on joustavoittaa suunnittelua nykyisestä. Kuntakaavan skaalautuvuus jättäisi kunnalle aika paljon harkintavaltaa siinä, millä tarkkuustasolla mitäkin aluetta on tarpeen ohjata, Jäppinen kertoo.

Pykäläluonnokset ovat kommentoitavissa 22.11. saakka. Lue lisää MRL-uudistuksen sivuilta.

Monta vaikuttamisen paikkaa vielä tulossa

Paikkatietoalustan alla operoitu Maankäyttöpäätökset-hanke on yksi osa maankäyttöpäätösten digitalisaatioon tähtäävästä työstä. Vaikka hankkeen loppu jo häämöttää, syksyn aikana valmistuu vielä kolme työpakettia: selvitykset kaavojen arkistoinnista, kaavan pohjakartasta sekä tietomallipohjaisen kaavan versionhallinnasta ja validoinnista.

– Meillä on vielä kolmelle kuukaudelle iso läjä tapahtumia ja työpajoja, joissa pääsee vaikuttamaan siihen, millaisiksi tulokset muodostuvat. Ihan ensimmäiseksi meillä on kaavan pohjakarttaan liittyvä työpaja ensi viikon perjantaina, Jäppinen vinkkaa.

Muistiin kannattaa jo tässä vaiheessa merkitä myös Maankäyttöpäätökset-hankkeen ja sen rinnalle perustetun Tulevaisuuden maankäyttöpäätökset -hankkeen yhteinen päätösseminaari 12. joulukuuta.

Tapahtumien ajankohdat ja lisätiedot löydät kootusti tästä jutusta.