Kuuntele haastattelu: Hyvästi paperi ja pdf, tervetuloa digikaava!

14.8.2018

Maankäyttöpäätökset-hankkeessa otetaan nyt isoja harppauksia kohti kaavoituksen digitalisaatiota. Kuuntele projektipäällikkö Satu Taskisen haastattelu Paikkatietoalustan Kieku-kanavalta.

Hiljattain käynnistetyssä Kuntapilotissa lähdetään nyt käytännössä testaamaan ja kehittämään tulevaisuuden tietomallipohjaista digikaavaa. Pilottikuntina mukana ovat Tampere, Lahti, Kuopio, Kempele ja Inkoo. 

– Kuntapilotti on osa maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistusta, eli tämä on ympäristöministeriölle tosi keskeinen ja tärkeä hanke, Maankäyttöpäätökset-osahankkeen projektipäällikkö Satu Taskinen ympäristöministeriöstä kertoo.

Digitaalinen kaavoitus tarkoittaa paljon enemmän kuin nettiin laitettavia pdf-tiedostoja. Tavoitteena on siirtää koko kaavoitusprosessi ja kaavat digitaaliseen ja koneluettavaan muotoon niin, että järjestelmät ja prosessit voivat tulevaisuudessa keskustella keskenään. Seuraavan vuoden aikana teknisiä ratkaisuja lähdetään testaamaan pilottikuntien kaavaprojekteissa yhdessä ohjelmistotoimittajien kanssa. 

– Odotan sitä, että meidän pilottilaiset ja sidosryhmät tuovat esiin jotain ihan uudenlaisia innovaatioita ja ajatuksia siitä, että mitä tulevaisuuden maankäytön suunnittelu voisi olla. Jotain sellaista, mitä emme itse olisi osanneet ajatella, Taskinen kertoo.

Mitä hyötyjä digitaalisella kaavoituksella toivotaan saavutettavan ja miten projekti tästä lähtee etenemään? Kuuntele haastattelu Paikkatietoalustan Kieku-kanavalta: Hyvästi paperi ja pdf, tervetuloa digikaava!

Seuraa Kuntapilottia: maankaytto.paikkatietoalusta.fi/kuntapilotti